Istorijat

1950

Osnivanje preduzeća „Majevica“ d.d. Srebrenik, od Zemljoradničke zadruge. Kao Zemljoradnička zadruga preduzeće je djelovalo do 1967. godine kada se osniva UTIPS (ujedinjena trgovina, industrija, proizvodnja i transport).

U samim početcima Zemljoradnička zadruga bavila se isključivo otkupom poljoprivrednih proizvoda na području općine Srebrenik.

 
1976

S vremenom te razvojem lokalne zajednice ukazala se potreba za proširenjem poslovnih djelatnosti, tako da se 1976. godine osniva Radna organizacija „Majevica“ Srebrenik, koju su sačinjavali OOUR-i („Trgoprom“, „Voćar“, „Prevoz“) u kojima su se obavljale djelatnosti iz oblasti trgovine, transporta te stočarske i voćarske proizvodnje kao i 5 OOK-a, koji su se bavili otkupom poljoprivrednih proizvoda.

1979

Širenjem svoje djelatnosti ukazala se potreba za osnivanjem novih OOUR-a (tadašnjih organizacionih oblika preduzeća), tako da su krajem 1979. i početkom 80-tih godina osnovani OOUR-i „Corn-flips“, „Srebrenka“, „Ugostiteljstvo“, „Grmas“ a iz sastava UPI Komerc  Sarajevo u sastav RO „Majevica“ Srebrenik je prešao i Distributivni centar Srebrenik . Time je zaokružena heterogenost u radu i poslovanju preduzeća tj. osim trgovine, transporta i poljoprivredne proizvodnje, počelo se i sa proizvodnjom konditorskih proizvoda, prometom građevinskog materijala kao i vlastitim skladištem prehrambenih proizvoda iz kojeg su se snabdijelavele sve trgovine u sastavu preduzeća. Svoje objekte preduzeće je imalo na 9 općina kako u R BiH tako i u Hrvatskoj.

1980

Kako je već spomenuto Tvornica „Corn-flips“ posluje od 1980 godine. Tada je u svom proizvodnom asortimanu imala ekstrudirane proizvode na bazi kukuruznog griza i kikiriki proizvode. To je bila i „godina rođenja“ našeg najpoznatijeg branda „Gold Flipsa“.

Ubrzo nakon otvaranja ukazuje se potreba za širenjem asortimana proizvoda, pa se uvode linije za proizvodnju i pakovanje suhe šljive, košpica od bundeve, kao i linija za preradu i pakovanje kafe.

1989

Kao Radna organizacija posluje do 1989. godine kada se vrši preregistracija u MP „Majevica“ d.d. Srebrenik, sa poslovnim centrima  „Trgomprom“, „Prevoz i servis“, „VPP“, „Corn-flips“, „Ugostiteljstvo“ i OOK-a. Do početka rata (1992 godina) MP „Majevica“ d.d. Srebrenik zapošljavala je oko 1100 radnika.

 
1992-1995

U toku ratnih dejstava na području BiH preduzeće nije prestajalo s radom, međutim taj rad se sveo na proizvodni sektor (Tvornica „Corn-flips“, dio trgovine na području Općine Srebrenik i dijela Tuzle) dok je u ostalim sektorima rad sveden na minimum, odnosno na očuvanje materijalnih dobara.

1998

Početkom 1998. godine Tvornica počinje sa proizvodnjom čipsa od krompira kada i nastaje naš „Gold Chips“. Proizvodnja čipsa je uticala i na angažovanje velikog broja kooperanata za proizvodnju krompira. Godišnje se sklapaju ugovori za proizvodnju krompira na površini od ca. 80 hekatra, uz ulaganja od strane „Majevice“  u iznosu od 200.000 KM.

2005-2013

Godine 2001. preduzeće je zapalo u finansijske teškoće koje su se ogledale u smanjenju prihoda, nelikvidnosti, velikog viška radnika, tako da se zbog velikih dugovanja prema zaposlenicima po osnovu neisplaćenih plata, toplog obroka i troškova prevoza, kao i dugovanja po osnovu poreza i doprinosa, krajem 2004. godine uvodi predstečajni postupak a u julu mjesecu 2005. godine otvoren je i stečajni postupak nad stečajnim dužnikom „Majevica“ d.d. Srebrenik u stečaju. Stečajni postupak trajao je sve do 31.05.2013 godine. U toku stečajnog postupka prodata je većina imovine društva, a radi namirenja obaveza kako prema zaposlenicima, tako i drugim povjeriocima. Društvo je iz stečaja izašlo sa izmirenim svim obavezama prema dobavljačima, a od imovine ostala je Tvornica „Corn-flips“, Kompleks objeklata Farme tovne junadi u Špionici ali u izuzetno lošem stanju.

2014

Od 2014. Vrše se značajna ulaganja u  Tvornicu i njeno uređenje, uvođenje ISO, HACCP i FSCC standarda te nabavku linija za proizvodnju čokoladiranih i krem proizvoda. Urađena je najsavremenija hladnjača za krompir kapaciteta ca. 1000 T. Postali smo lider na ovim područjima a naš brand „Gold Flips“ je postao brand koji konzumiraju i djeca i odrasli.

 
2015

Nabavka nove savremene opreme za proizvodnju proizvoda na bazi ekstrudacije.